Game master, ο φίλος σου αυτός ο άγνωστος!
Ο «κολλητός» σου φίλος για όση ώρα είσαι εγκλωβισμένος στο δωμάτιο, ο φύλακας άγγελός σου στην επιτυχία της αποστολής σου, ο σύμμαχός σου σε κάθε βήμα που σε φέρνει πιο κοντά στον σωστό κωδικό για την απόδρασή σου.
Ποιές ακριβώς όμως είναι οι αρμοδιότητές του game master; Κατ’ αρχήν, πρέπει να ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τα δωμάτια με τα οποία δουλεύει. Κάθε game master αναλαμβάνει συγκεκριμένα δωμάτια, τα οποία σίγουρα δεν αλλάζουν τελευταία στιγμή, ούτε κατ’ ελάχιστο, χωρίς προηγουμένως να τον έχουν ενημερώσει.
Ο ίδιος φθάνει πάντα τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα πριν έρθει το πρώτο του γκρουπ. Στήνει το δωμάτιο, βάζει τα πράγματα στη σωστή θέση και βεβαιώνεται ότι όλα δουλεύουν ρολόι πριν κλείσει πίσω του την πόρτα. Μόλις φθάσει το γκρουπ με τους παίχτες, τους οδηγεί στο δωμάτιο και τους εξηγεί τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού (που μπορούν να ψάχνουν και πού απαγορεύεται, τί να προσέχουν, πώς θα επικοινωνούν μαζί του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μέχρι και το πώς θα λειτουργήσουν σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι παίχτες θελήσουν να αποχωρήσουν νωρίτερα από το παιχνίδι κλπ, κλπ). Ορισμένα δε escape rooms, ακολουθούν την πολιτική κατά την οποία ο game master οφείλει να εξηγεί στους παίχτες το σενάριο και την πλοκή του, δίνοντάς τους εκ των προτέρων βασικές πληροφορίες της αποστολής τους.
Έπειτα και για την επόμενη μία με μιάμιση ώρα, ο game master κλείνεται σε ένα control room από το οποίο εποπτεύει μέσω κρυφών καμερών τους παίκτες του δωματίου του. Σίγουρα όμως δεν κάνει μόνο αυτό. Μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή, επικοινωνεί με τους έγκλειστους, δίνοντάς τους κάθε φορά στοιχεία ώστε να οδηγηθούν με επιτυχία στην επίλυση των γρίφων. Βήμα-βήμα τα στοιχεία αυτά όταν αποκωδικοποιούνται σοφά, «ανοίγουν» λίγο περισσότερο το μονοπάτι της διαφυγής, έως ότου οι παίκτες επιλύσουν και τους τελευταίους γρίφους και εν τέλει καταλήξουν στη γνώση, στην αποκρυπτογράφηση δηλαδή, του πολυπόθητου κωδικού. Συνεπώς ένα από τα προσόντα του σωστού game master, είναι η ορθή και γρήγορη πληκτρολόγηση των οδηγιών, ώστε οι παίκτες αφ’ ενός να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα που θέλει να τους περάσει και αφ’ ετέρου να μην χάνουν χρόνο στη μεταξύ τους επικοινωνία.
Εάν οι παίκτες δεν καταφέρουν τελικά να αποδράσουν, ο game master, είτε τους δείχνει τα βήματα που θα μπορούσαν να έχουν ακολουθήσει για την επιτυχή έκβαση της αποστολής τους, είτε – και αυτό εξαρτάται καθαρά από την επιχείρηση- απλά τους ανοίγει την πόρτα εξόδου αποφεύγοντας να τους αποκαλύπτει τα μυστικά των γρίφων για να έχουν τη δυνατότητα -εάν θελήσουν- να δοκιμάσουν ξανά το συγκεκριμένο δωμάτιο. Σε περίπτωση πάλι που καταφέρουν να βγουν από το δωμάτιο μέσα στο χρόνο που τους δίνεται, ο game master «πανηγυρίζει» μαζί τους και συνήθως τους φωτογραφίζει ως ομάδα βάζοντάς τους να κρατήσουν ταμπέλες του τύπου «We have escaped», «We Won», «We are the champions» κλπ.
Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά ενός τέλειου game master, συγκαταλέγονται σαφώς τα υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας, η ευγένια, η ευστροφία, η ικανότητα να «παίζει μπάλα» επικοινωνιακά με τους παίκτες και φυσικά να είναι κεφάτος και να έχει καλή αίσθηση του χιούμορ (αυτό αρέσει πάντα στους παίκτες!). Όμως πάνω απ’ όλα πρέπει να διαθέτει την ικανότητα του να μπορεί να συγκεντρώνεται απόλυτα σε αυτό που παρακολουθεί. Να μη χάνει ούτε στιγμή από τη δράση των παικτών, να προσέχει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στις κινήσεις τους.
Όπως και να’ χει ο ρόλος του game master είναι αναμφισβήτητα γοητευτικός και σίγουρα καθοριστικός στην επιτυχία της αποστολής ενός γκρουπ.