/Δέκα διαφορετικές προσωπικότητες που μπορείς να συναντήσεις σε ένα δωμάτιο απόδρασης

Δέκα διαφορετικές προσωπικότητες που μπορείς να συναντήσεις σε ένα δωμάτιο απόδρασης

Δέκα διαφορετικές προσωπικότητες που μπορείς να συναντήσεις σε ένα δωμάτιο απόδρασης

Είναι απίστευτο πώς μεταμορφώνονται πραγματικά οι άνθρωποι όταν βρίσκονται κάτω από έντονες καταστάσεις στρες. Έτσι, και όταν μία ομάδα φίλων -ή έστω απλών γνωστών- κλείνεται σε ένα δωμάτιο απόδρασης, οι χαρακτήρες που βγαίνουν στην επιφάνεια μπορεί να ξαφνιάσουν ακόμα και εκείνους που καυχιόνται ότι διαθέτουν τα υψηλότερα level αυτογνωσίας..

.

Αυτές είναι οι δέκα -πιο δυνατές- προσωπικότητες που θα συναντήσεις σε ένα escape room:

  1. Οι βετεράνοι: Πρόκειται φυσικά για τους έχοντες σημαντική προηγούμενη εμπειρία σε αντίστοιχα παιχνίδια και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις από την πρώτη κι’ όλας στιγμή, είτε από τις συμβουλές που σου δίνουν, καθώς αντιλαμβάνονται βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, είτε από την αυτοπεποίθηση που εκπέμπουν, ακόμα και πριν μπουν στο δωμάτιο, «φωνάζοντας» από μακριά: «Ήρθα για να βοηθήσω την ομάδα»!
  2. Οι υπερ-αναλυτικοί ή αλλιώς -κατά τους φίλους μας τους Άγγλους, οι «bloody analytical«: Είναι αυτοί που θέλουν πάση θυσία κάθε φορά να κερδίζουν, γι’ αυτό «ξετινάζουν» τον game master σε ερωτήσεις, όχι μόνο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι αλλά και κατά τη διάρκειά του. Φροντίζουν να μαζέψουν κάθε δυνατή πληροφορία και εκνευρίζονται όταν αισθάνονται ότι κάτι τους ξεφεύγει! Στην πραγματικότητα, αυτοί οι παίχτες συνήθως κάνουν περισσότερη φασαρία παρά βοηθούν την ομάδα τους στην αποκρυπτογράφηση των στοιχείων, ενώ παραπονιούνται συνέχεια, ότι η βοήθεια που τους δίνει ο game master δεν είναι αρκετή!
  3. 3.  Οι μανιώδεις με τον χρόνο: Φροντίζουν να σε ενημερώνουν για κάθε λεπτό που περνάει από την πρώτη στιγμή που μπαίνεις μέσα στο δωμάτιο μέχρι την τελευταία. Συνήθως τους συναντάς κάτω ή απέναντι από το ρολόι – χρονόμετρο, για να μη χάνουν καθόλου επαφή με τον χρόνο. Βέβαια αυτοί είναι και οι τύποι που σε αγχώνουν περισσότερο από κάθε άλλον, προφανώς γιατί δε σταματούν να σου υπενθυμίζουν ότι ο χρόνος περνάει και τελειώνει. Χρήσιμοι ωστόσο και αναγκαίοι, έως έναν όμως βαθμό!
  4. Οι διασκεδαστές: Είναι οι παίχτες που μάλλον ακολούθησαν την παρέα κατά τύχη και αυτό γιατί λένε σχεδόν πάντα ναι σε κάθε νέα πρόκληση και περιπέτεια. Συμμετέχουν μεν στο παιχνίδι -και μάλιστα πολλές φορές δυναμικά- αλλά με τον λάθος τρόπο γιατί αδυνατούν να συγκεντρωθούν στην αποστολή τους. Αγαπημένη τους, μάλιστα, συνήθεια είναι, να δίνουν τυχαίες απαντήσεις στους γρίφους, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καταλάβει τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από ένα δωμάτιο απόδρασης. Εκείνοι όμως περνούν καλά και αυτό φαίνεται! Επομένως, το μόνο σίγουρο είναι ότι -ειδικά αν δεν παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά- μαζί τους θα διασκεδάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος.
  5. Οι ήρωες της τελευταίας στιγμής: Οι παίχτες αυτοί μπαίνουν σε ένα escape room μόνο και μόνο για να ζήσουν τη δόξα της νίκης. Δεν έχει σημασία κατά πόσο έχουν βοηθήσει, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, την ομάδα τους να νικήσει. Σημασία έχει να βρεθούν την τελευταία στιγμή, στο σωστό σημείο, αφήνοντας την ομάδα να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά και στο τέλος αυτοί να βροντοφωνάξουν ότι κέρδισαν και ότι έφεραν τη νίκη! Συνήθως είναι απόμακροι μέσα στο δωμάτιο ή βρίσκονται σε σημεία που δεν εμφανίζουν ενδιαφέρον και μόλις αντιληφθούν ότι η ομάδα βρίσκεται στο παρα πέντε της λύσης του γρίφου, πλησιάζουν, αρπάζουν την κλειδαριά – ή το εκάστοτε στοιχείο- και περιμένουν από τους υπόλοιπους να τους επευφημήσουν!
  6. Οι ανυπάκουοι: Εδώ συναντάμε την πιο δύσκολη κατηγορία παιχτών. Αυτούς που προκαλούν σχεδόν πάντα πονοκέφαλο στον game master του δωματίου τους. Ψάχνουν σε σημεία στα οποία τους έχει ξεκαθαριστεί, ευθείς εξ’ αρχής ότι δεν πρέπει να ψάξουν. Μετακινούν έπιπλα, ξεκρεμούν πράγματα από τους τοίχους, βάζουν υπερβολική δύναμη όταν επεξεργάζονται τα αντικείμενα του δωματίου τόσο μέχρι να ακούσουν κάτι να σπάει και γενικά καταστρέφουν ότι βρίσκουν στο πέρασμά τους. Φυσικά στο τέλος της δοκιμασίας κάνουν πάντα τις «πάπιες», όταν γίνουν αντιληπτές οι ζημιές που προκάλεσαν.
  7. Οι αρχηγοί. Οι φωνές τους είναι αυτές που υπερκαλύπτουν οποιαδήποτε άλλη φωνή μέσα στο δωμάτιο. Κινούνται συνήθως στο κέντρο, ώστε να μπορούν να ελέγχουν την κάθε σου κίνηση. Ωστόσο, μπαίνουν πάντα μπροστά σου κάθε φορά που πλησιάζεις κάποιο στοιχείο, σε διακόπτουν, μένουν προσκολλημένοι σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους και δύσκολα σου αναγνωρίζουν το δικαίωμα της πρωτοβουλίας. Στην πραγματικότητα, τρελαίνονται από τη χαρά τους να μοιράζουν αρμοδιότητες, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που κρατούν τους πάντες απασχολημένους με κάτι, από την αρχή μέχρι το τέλος. Εάν γενικά θεωρείς τον εαυτό σου ευπροσάρμοστο και low profile, αποδέξου τη δοκιμασία να κλειστείς στο ίδιο δωμάτιο με έναν τέτοιο τύπο. Διαφορετικά, δεν θα βλέπεις την ώρα για να αποδράσεις!
  8. Οι διαχειριστές: Είναι αυτοί που διαχειρίζονται με ακρίβεια και συνέπεια διαφόρων τύπου πληροφορίες: Από τον χρόνο της ομάδας και πώς θα κατανεμηθεί σωστά, ώστε να μην σπαταληθεί ανούσια, μέχρι τις κλειδαριές που σου μένουν να δοκιμάσεις, τα κλειδιά που πρέπει ακόμα να βρεις ή τους πιθανούς αριθμητικούς συνδυασμούς -και πόσοι είναι κάθε φορά στο σύνολό τους- που θα μπορούσαν να σε οδηγήσουν στον σωστό κωδικό. Το πιθανότερο δε σενάριο είναι αυτοί οι τύποι να έχουν κάνει και την τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση του δωματίου. Freaks control από την ώρα που γεννήθηκε η ιδέα της επίσκεψης σε ένα escape room μέχρι το τέλος.
  9. Οι επίμονοι: Μπορεί να έχουν ελέγξει ένα συγκεκριμένο σημείο του δωματίου για στοιχεία, να μην έχουν βρει τίποτα απολύτως και όμως να συνεχίζουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο, έως ότου βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κανένας «κρυμμένος θησαυρός». Πρόκειται για τους παίκτες εκείνους που χάνουν το χρόνο τους και δεν επικοινωνούν με την υπόλοιπη ομάδα, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τα ένστικτα του ψυχαναγκασμού και της επιμονής τους. Απλώς δεν ξέρουν πότε είναι πια η ώρα να σταματήσουν και να προχωρήσουν παρακάτω. Και αυτό είναι κάτι που το κουβαλούν και εκτός escape room.
  10. Οι σιωπηλοί παρατηρητές: Τους συναντάς σχεδόν σε κάθε ομάδα. Είναι αυτοί που δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει που βρίσκονται, τι τρέχει με το παιχνίδι ή τί πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν την ομάδα τους να δραπετεύσει. Δεν κλείστηκαν στο δωμάτιο ούτε για την δόξα, ούτε για να κερδίσουν την επιβράβευση, την συμπάθεια ή το ενδιαφέρον των υπολοίπων και στην πραγματικότητα ούτε καν για να αποδράσουν. Όσο για το πώς βρέθηκαν εκεί; Το πιθανότερο σενάριο είναι να βρέθηκαν τυχαία λόγω της παρέας.